fredag 29 juli 2016

Chokladkaka med kokostäcke.

Den här goda chokladkakan rör du ihop i ett nafs till fredagsfikat. Receptet hittade jag i ett reklamblad från Hemköp.

20-25 bitar.

Botten
150 g smör
3 ägg
3½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
2 1/4 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna.
Rör ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Tillsätt smeten och rör till jämn smet.
Bred ut i pappersklädd form, ca 20 x 30 cm. Grädda i 200 grader i 12 minuter.

Rör under tiden ihop kokostäcket.

Kokostäcke
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1/4 dl ljus sirap
175 g riven kokos

Smält smöret och dra ifrån värmen. Rör ner strösocker, grädde och sirap. Rör så sockret löser sig. Blanda sist ner riven kokos.
När kakan gått sina 12 minuter, ta ut och bred över kokossmeten och kör ytterligare 10 minuter i 200 grader så kakan får fin färg.
Låt svalna och skär i bitar med vass kniv.
Trevlig helg!

fredag 15 juli 2016

Skogens guld.

Jag ääälskar svamp och allrahelst gula kantareller. Har genom åren fått av min far som alltid varit skogsmulle själv och plockat både bär och svamp till halva släkten.
Men livet förändras och nu är frysen tom på svamp och jag är en fåntratt som inte så gärna ger mej ut i skogen själv. Men det mesta kan köpas för pengar, så även svamp! plockade och rensade via köp/byt/sälj sidorna på Facebook :-)
Gjorde slag i saken nu ikväll och köpte mej ett par kilo och bara åsynen av dem, utspridda på en handduk gör mej nästan tårögd av lycka...

Men jäklar va de krymper när man förväller dom! borde ha köpt 2 kg till. 100 kr/kg tycker jag dessutom va BILLIGT. Såg på torget att de såldes för 180 kr/kg så...

Så nu kommer det serveras varma smörgåsar med knaperstekta kantareller på här framöver *dreglar*

Plockar Ni själva och vad gör ni av den?

torsdag 7 juli 2016

Vanilj och blåbärsflätor.

Det blev inte bara småkakor denna semestertorsdag, det blev även några flätade vetelängder fyllda med vanilj och blåbär. Helt underbart goda!

4 längder
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 gram smör
1 ägg
1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
13-15 dl vetemjöl 

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 dl marsanpulver (viktigt att det är kokvarianten)

2 dl blåbärssylt

Smula jästen och lös den i hälften av mjölken.
Smält smöret i en kastrull och häll över resterande mjölk. Låt svalna till 37 grader.
Tillsätt socker, salt, ägg och kardemumma. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i ca 45 minuter.  
Kan här tipsa om att täcka degbunken med plastfolie, det förbättrar jäsningen rejält.

Mosa ihop marsanpulver, florsocker och smör till fyllningen.

Dela degen i fyra delar. Kavla ut till rektangulära plattor ca 35 x 20 cm.

Bred på vaniljfyllning i mitten av plattan (eller bred ut den mer) och blåbärssylten ovanpå, ca ½ dl sylt på varje platta.
Skär sneda breda remsor nedåt på sidorna om fyllningen. Fläta ihop remsorna med varandra. Bildbeskrivning nedan.


Jäs ytterligare 20-30 minuter medans ugnen blir varm.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (eller flagad mandel).
Grädda ca 15 minuter i 225 grader, på den nedre delen av mittenfalsen i ugnen.



Tips! baka även mina Kanellängder och Saffransflätor.

Citrongrottor.

Hallongrottor och blåbärsgrottor har jag ju bakat förut. Idag bakade jag Citrongrottor med vit choklad topping. En god liten kaka blev det, både syrlig och söt. Använde mej av samma deg som till blåbärsgrottorna men dessa gjorde jag mindre men fler.

35 st
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g rumsvarmt smör

Fyllning
lemoncurd
ca 100 g vit choklad

Blanda de torra ingredienserna på bakbordet eller i en bunke. Knåda i smöret så det blir en smidig deg.
Dela i 35 delar och rulla till små bollar som du lägger i småbrödsformar.
Gör en liten grop med pekfingret i varje boll och fyll gropen med lemoncurd (ca ½ tsk).
Grädda i 200 grader i 11 minuter.
Låt svalna helt och smält sedan den vita chokladen och skeda eller ringla över varje kaka.

ringla blir nog snyggare men jag lovar att de går i ändå :-)