söndag 4 september 2016

Tacopaj.

Jag har ju redan delat ett recept på tacopaj här och detta recept är nästan detsamma, dock lite annan topping och eget pajskal. Snäppet godare faktiskt!  :-)

Pajskal till form på ca 25 cm (6-8 personer)

3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk kallt vatten

Nyp ihop allt till en smidig deg och tryck ut i pajform. Nagga lite med en gaffel.
Förgrädda sen i 225 grader i 12 min.

Fyllning
500 g nötfärs
smör att steka i
1 påse tacokrydda
knappt 1 dl vatten
ett par krm chiliflakes (smaka av hur stark smak du vill ha)

Topping
4-5 feferoni (eller så många du vill ha)
2 dl lätt crème fraiche paprika & chili
2 dl naturell crème fraiche
150 g riven tex-mex ost
½ röd paprika
1 grön jalapeño

Bryn köttfärsen ha i kryddor och vatten. Låt puttra ca 10 minuter så det blir genomstekt. Fördela i det förgräddade pajskalet.
Skär feferonin fint och lägg ovanpå.
Rör ihop smaksatt och naturell crème fraiche, blanda ner osten och fördela ovanpå köttfärsen.
Skiva paprikan och jalapeñon och lägg överst.
Grädda pajen i 225 grader ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.

Låt svalna något och servera med sallad.
Så himla GOD paj!

fredag 2 september 2016

Blåbärskaka.

Har ju helt glömt dela med mej av den här goda blåbärskakan som jag svängde ihop härom veckan. Kan ju passa såhär när frysen är full med blåbär (om man har tur).
Receptet kommer ursprungligen från en Hembakat tidning. Där innehöll den vaniljkvarg och rabarber men man tager vad man haver... i mitt fall blev det persika/passionskvarg och blåbär  :-)
Och en god kaka blev det!

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
150 g smaksatt kvarg (går uppenbarligen bra med vilken smak som helst)
3½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

1½ dl frysta blåbär
2-3 msk pärlsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och strösocker. Rör ner kvarg och det avsvalnade smöret så det blir en slät smet.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver rör ner i smeten.
Fördela i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 minuter.
Låt svalna och servera med vispad grädde eller vaniljvisp.



Trevlig helg!