fredag 31 juli 2015

Stora blåbärsgrottor.

Jag köpte som sagt blåbär häromveckan och försöker baka lite av dem. Har kokat lite sylt och den är ju bara SÅ god, slår köpt sylt med hästlängder!
Så på eftermiddagen bakade jag lite småkakor och istället för klassiska Hallongrottor så fick det bli Blåbärsgrottor i större modell.

20 st
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör

Blanda ihop de torra ingredienserna väl och knåda sen i smöret så det blir en smidig deg.
Dela i jämnstora bitar och rulla små bollar som du sen lägger i bullformar eller som jag, i folieformar.
Gör en grop i mitten av kakan, jag använder alltid min mortel och den gör perfekta små gropar (se nedan) :-)
Lägg ca 1 tsk blåbärssylt i varje grop.

Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 15 minuter.

söndag 26 juli 2015

Chokladglass.

Glass måste vara det absolut enklaste man kan göra! och nån fånig glassmaskin behövs verkligen inte. Egentligen bara två ingredienser (grädde och kondenserad mjölk) och sen om du vill ha nån speciell smak så tillkommer det. Och så behöver du lite tålamod då glassen behöver några timmar i frysen.
Den blir himmelskt god och krämig.

1½ l Chokladglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk med chokladsmak (ca 400 g)
ca 50 g chokladspån

Vispa grädden så den är ganska fast. Rör i den kondenserade mjölken och även chokladspånen.
Fördela smeten i en form som är ca 1½ l och tål frys. Jag strösslade även lite chokladspån överst.
Sätt lock/plastfilm på burken och ställ i frysen 4-6 timmar.

på väg in i frysen

...och på väg ner i magen :-)


Har även gjort liknande glass HÄR

Det börjar bli trångt i skåpen...

...men jag kan väl inte rå för att jag hittar så mycket på loppis som jag bara MÅSTE köpa!?
Igår var jag till ett större loppis i Västerås och detta är vad jag kom hem med. (Klicka på bilden för att få den större)
  • Smörbytta design Erik Kold, heeelt underbar retroserie som jag också bara MÅSTE få mer av!
  • Vacker äldre kakburk i plåt.
  • Kakburk i plast med Carl Larsson motiv.
  • Stooor brödburk i plåt
  • Potatisskalare från Nilsjohan.

Kan inte se mej mätt på smörbyttan...
Lite repig men herregud, jag är också från 70 talet och har definitivt sett bättre dagar jag med ;-)

Men som sagt, mina få skåp i mitt lilla kök börjar bli vääldigt överfulla. Risken att få grejer i huvudet när man öppnar dem är överhängande. Så jag måste antingen rensa eller skaffa större kök.
Skulle definitivt föredra det sistnämnda...

tisdag 21 juli 2015

Blåbärspaj med marängtopp.

Har just kommit hem med 10 liter färska blåbär. Rensade och klara för syltkokning, bakning och frys. Har dock inte plockat dem själv utan köpt av en tjej här i stan. *Lycka*
Så samtidigt som jag kokat sylt av ett kilo bär så har jag bakat en paj. Nåt mer ska dock hinna bakas innan resten får gå i frysen.
Börjar med att dela med mej av blåbärspajen vars recept har sitt ursprung ur BAKA gruppen på Facebook

1 pajform (normalstor, jag hade lite mindre idag)

150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Nyp ihop till en deg som du trycker ut i en pajform. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen 10-15 minuter (ska få lite färg)
När den är klar tar du ut den och sänker samtidigt värmen till 175 grader.

Fördela 300 g färska blåbär ovanpå pajdegen.

Vispa maräng av;
2 äggvitor
1 dl strösocker

Bred marängsmeten ovanpå blåbären och strö över lite mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20 minuter.


Låt svalna och servera mej lätt tinad vaniljglass.

magisk...


tisdag 14 juli 2015

Snabba wienersnurror

Dessa frasiga, vansinnigt goda, wienerbröds liknande små bullar hade jag nästan glömt bort, tills jag hittade receptet i en mapp i datorn häromdagen.
Går supersnabbt att göra och blir lika supersnabbt uppätna!


12 mindre bullar.

1 rulle färdigkavlad smördeg
flytande margarin/smör
kanel
vaniljsocker

Rulla ut smördegen och pensla på lite flytande smör. 
Pudra på kanel och vaniljsocker.
Rulla ihop från kortsidan och skär i 12 bitar. 

Pensla med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.

Grädda i 12-15 minuter 225 grader.

Fikat är klart!

söndag 5 juli 2015

Loppisfynd.

Idag blir det inget bakat, istället så bjuder jag er på ett par av mina senaste loppisfynd. Var för nån vecka sen till Läkarmissionens loppis i Vällingby och där var det halva priset på glas och porslin just den dagen  :-)
Och jag är ju sån som tittar efter vad jag själv tycker är fint, inte efter märken eller vad som kan va värt nåt. Har inte alls öga för sånt. Och skulle aldrig i livet köpa dyra loppissaker.
Men när jag kom hem och diskade mina fynd för dagen insåg jag att den fina dubbla kakbuken var en NilsJohan burk. Omåttligt populär i antik och loppisvärlden.
55 kr. 
Den saknar dock den understa delen men vad gör väl det?  :-)

Sen fann jag två små porslinsskålar med trälock på ett fat. Köpte jag också bara för att de var lite fina sådär...lite juligt motiv (och det passar ju nu i denna värme) De visade sig vara äldre skålar från Sagaform.
20 kr.
Som hittat!

Även de två små sockerkaksformarna som jag visade här köptes där. Loppis ÄR himla kul att gå på, fingra lite på diverse plåtburkar och porslinspryttlar. Ska ägna mej lite mer åt det på min semester hade jag tänkt. På mina lediga helger hinner jag inte med såna nöjen alls.

Två arbetsveckor kvar...bara att bita ihop....


lördag 4 juli 2015

Havreformar med nutella.

Lite bakning såhär i högsommarvärmen. I mitt lilla kök är det MINST 40 grader varmt just nu...känns det som.
Men jag blev så sugen på att baka så då får man stå ut med lite tropisk hetta inomhus :-)
Grunden, Havreformarna, hittade jag i en gammal Hemmets Journal, men jag valde att peta i lite nutella som fyllning.

36 st

3 dl havregryn
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ägg
300 g mjukt smör

Fyllning
1 burk Nutella (400 g)

Blanda de torra ingredienserna väl i en stor bunke. Knäck i ägget och ha i smöret. Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i mindre rullar som du tar ut 18 jämnstora bitar ur. Rulla till bollar och lägg i folieformar (stl 60 mm) och grädda i mitten av ugnen i 200 grader 15 minuter.
Direkt när kakorna kommer ur ugnen gör du en fördjupning mitt i (jag tog min mortel till hjälp, blev perfekt!) och när de svalnat lite klickar du i Nutella.
Vansinnigt goda!!

Om du ska frysa dom så styckfrys dom först så de inte klibbar ihop sig. 

Fortsatt trevlig lördag!!