söndag 28 juni 2015

Saftig chokladkaka.

Choklad är populärt härhemma och som jag tidigare sagt så är min Mjuka chokladkaka den mest populära av alla mjuka kakor jag bakar. MEN nu har den fått konkurrens minsann, i form av en annan mjuk chokladkaka som är sååå god och saftig. Receptet kommer ifrån boken Mjuka kakor som i sin tur getts ut från Hembakat.
Kakan kräver en rätt stor form på 2 l så jag passade på att inviga TVÅ av mina senaste loppisfynd istället  :-)
Som sagt, sockerkaksformar kan man aaaldrig få för många av!

2 mindre sockerkakor eller 1 stor.

3 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl kakao
200 g avsvalnat smält smör
2 dl filmjölk

Vispa ägg och strösocker poröst.
Blanda de torra ingredienserna väl och rör ner i smeten tillsammans med smält smör och filmjölk.
Häll smeten i smord och bröad form och grädda mitt i ugnen i 175 grader. Har du EN större form så tar det ca 60 minuter, mina två mindre tog ca 40 minuter. Känn med sticka så kakan är torr.

Låt svalna och pudra ev med lite florsocker före servering.

fredag 19 juni 2015

Glad midsommar!

Hoppas ni alla får en trevlig midsommar med fint väder och god mat! Vi firar inte så storslaget men det finns två måsten på midsommarafton...

Det ena är såklart min Janssons frestelse

Och nån form av tårta med jordgubbar. I år blir det Marängtårta med jordgubbar och grädde i.

tisdag 16 juni 2015

Sockerkaksformar...

...kan man aaaldrig få för många av  :-)


Därför utökade jag min skara av just såna häromveckan. 8 kr/form på loppis  :-)

måndag 15 juni 2015

Mjuka rutor med bär.

Roar mej med att baka lite inför sommarens alla fikastunder och idag blev det en långpanna med blandade bär, riktigt goda rutor blev det!!

30 rutor

250 g smält smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 400 g bär
½ dl pärlsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och strösocker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten tillsammans med det avsvalnade smöret. Blanda till slät smet.
Smörj och bröa en liten långpanna (min är ca 31 x 33 cm) och fördela smeten där i. Lägg på de bär du vill ha. jag använde mej idag av frysta blåbär, hallon och delade jordgubbar. Har du stora bär, som jordgubbar, är det viktigt att de fått tina ordentligt så överflödig vätska inte kommer med i kakan. Strö över lite pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 25-30 minuter.
Låt stå och svalna innan du skär upp rutor. Pudra ev över lite florsocker vid serveringen.


Kan tillägga såhär inför midsommar att de är underbara lite ljumna med vispad grädde eller vaniljvisp!