fredag 3 oktober 2014

Stora kanelbullar "Köpebullar"

Kanelbullens dag imorgon och självklart ska vi väl ha lite goda kanelbullar va!? dessa blir maffiga som köpesnurror och farligt goda. Delar med mej av receptet ikväll så ni kan kavla upp ärmarna imorrn bitti och baka bullar.

ca 30 stora bullar.
Deg:
150 gram mjukt smör
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
½ tsk salt
½ dl ljus sirap
knappt 1 kg vetemjöl

Smöret ska alltså inte smältas, utan jag hyvlade det med osthyvel och lät det gå en kort stund i micron på låg värme en kort, kort stund för att bli riktigt mjukt.
Lös jästen i 2 dl av mjölken och värm resten av mjölken så den blir ljummen (37 grader).
Blanda sen ihop det mjuka smöret, jästblandningen, saltet och sirapen medans du häller i den ljumna mjölken och vetemjölet. Spar lite mjöl till utbakningen och arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanten på assistenten.

Låt jäsa i bunken, täckt av plastfilm (gör faktiskt skillnad jämfört med under bakduk) i 45 minuter.

Mosa under tiden ihop fyllningen och låt den sen stå framme så den blir lätt att bre ut över degen.

150 gram mjukt smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

Pudra ut lite vetemjöl på arbetsbänken och stjälp ur den jästa degen. Knåda den bara lite lätt för att få ut lufbubblorna ur degen.
Kavla till ca 70 x 40 cm och bred på fyllningen över hela degen. Rulla ihop degen från långsidan till sen stor tjock rulle som du sen skär i ca 2 cm breda bitar. Lägg i bullformar och låt dem jäsa ca 20 minuter medans ugnen blir varm.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader 15 minuter.




3 kommentarer:

  1. Hittade just hit när jag sökte på "pannbiff" som vi åt idag. Jag ville veta om man skulle ha i något mer om man ville låta biffarna gotta sig i grädde (typ om det borde redas eller liknande). Jag fick info om det jag sökte och lade sedan på eget bevåg i soltorkad tomat (från sån burk med strimlad i olja). Det blev himla gott så nu får du det som tips tillbaka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tackar man för, låter himla gott! :-)

      Radera
  2. Hembakta kanelbullar gjorda på smör kan inte ens jag motstå

    SvaraRadera