söndag 30 juni 2013

Tobleronemuffins.

Idag när jag slog upp mina blå så kände jag direkt att "idag ska jag baka". Och så blev det, har både fått ihop Hallongrottor (recept kommer) och dessa gooda muffins.
Receptet till dom hittade jag i Pernilla Wahlgrens bok Pernillas praliner. Innehåller enkla recept och är en riktigt trevlig bakbok faktiskt :-)

10 st muffins

150 g mjukt smör
1½ dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Toblerone

Vispa smöret och sockret poröst. Blanda ner äggen. Blanda mjölet och bakpulvret och rör ihop med resten. Klicka ut i 10 muffinsformar och lägg i en bit Toblerone i varje form.

 
Grädda i 200 grader i 12-15 minuter.
Pudra över lite florsocker strax innan servering.
muffins deluxe  :-)

tisdag 25 juni 2013

Varma smörgås i Loppisfynd.

Ikväll bjöds det på varma smörgåsar gjorda i mitt nyinskaffade lilla loppisfynd. Mamma hade ett sånt här järn när jag var liten och jag hittade ett riktigt fräscht på Loppis för 50 kr.
Bara att smöra 2 skivor formfranska på ena sidan (utsidorna), fylla med vad man vill och klämma ihop. Lägg järnet på spisplattan och låt steka ett par minuter på varje sida. Öppna järnet emellanåt för att kolla färgen.
Sen när den ser såhär trevlig ut, då är den klar!

Du kan ha i vad du vill, mina smörgåsar innehöll vad mitt kylskåp hade att erbjuda idag. Falukorv, stuvande champinjoner och ost.
*mumma*

lördag 22 juni 2013

Janssons Frestelse.

Vi firade midsommar med mina föräldrar och syster idag, på midsommardagen.
Min paradrätt vid dessa storhelger är alltid Jansson, det passar både till jul, midsommar och påsk. Och MIN Janssons är den absolut godaste, faktiskt. För visst får man väl skryta lite ibland? ;-)

Hemligheten bakom mitt recept är mycket grädde såklart. Och längre tid i ugnen på lägre ugnstemperatur, då blir den krämig och fin.
Och jag använder mej alltid av ansjoviskryddade sillfiléer istället för äkta ansjovis. Samma smak till halva priset, typ.

Såhär gör jag min och den räcker gott och väl till 8-10 personer.

1½ kg potatis (ca 16) st normalstora
1 mindre burk (a' 245 g) med Ansjoviskryddade sillfiléer - spar spadet!
1 stor gul lök
6 dl grädde (riktig 40% grädde ska det va!)
1 dl ansjovisspad från burken

Skala och strimla potatisen och löken, själv har jag en uråldrig Moli Jansson som sköter strimlandet åt mej.
Lägg hälften av potatisen/löken i ugnsform, min form är ca 25 cm x 30 cm, skär sillfiléerna i mindre bitar och lägg ovanpå. Täck med resten av potatisen och löken.
Häll över grädden och ansjovisspadet.
In i ugnen på 200 grader tills färgen är fin, ca 1 timme. Lägg på ugnsfolie om den ock kör ytterligare ca 20 minuter, tills potatisen är mjuk.
Tiden kan variera pga ugn och potatissort.
Häpp!




fredag 21 juni 2013

Trevlig Midsommar...

... önskar jag Er alla!!
 
 
OCH såhär i mitten av året passar jag på att blåsa liv i min matblogg som nu fått ny adress och förhoppningsvis snart fylls av alla recept jag vill dela med mej av.
Nu ska det bli andra bullar av!  :-)