torsdag 31 oktober 2013

Inför julbaket...

...så köpte jag dessa söta bakformar på IKEA idag.

På IKEA är det full jul redan nu, om nån missat det. Det är det förresten på de flesta affärer redan. Liiite tidigt för att jag ska gilla det riktigt men bakformarna gillar jag i alla fall. OCH nåt jag verkligen gillar är att julgodiset plockats fram i hyllorna! Mmm....
Skumtomarna är en av mina favoriter och i år hittade jag en ny smak - Knäck.
smakar kolasnören
 
Men som sagt, om en månad, ungefär, kan vi väl med gott samvete börja göra lite julgodis och baka saffransbullar va?

lördag 26 oktober 2013

Wienerbröd.

Är ytterst tacksam för att JAG inte är en av deltagarna i Hela Sverige bakar. Birgitta och Johan skulle ha dömt ut mina wienerbröd totalt... Och jodå, jag gav mej på veckans utmaning, att baka wienerbröd. Det har jag aldrig gjort förut och ärligt talat så kommer jag nog inte göra det igen.
Hursomhelst följde även jag Birgitta Rasmussons recept men jag halverade detta recept, tack och lov... det var måttligt skojigt att kavla, vila deg i kyl, kavla lite till, vila deg, kavla osv....
Dessutom var jag dum som försökte mej på att göra Wieneråttor, hade nog varit enklare med de som man skulle göra enligt receptet.

ca 30 st

50 g jäst
2,5 dl kall mjölk
1 st ägg
0,5 tsk salt
2 msk socker
8 dl vetemjöl
300 g smör

Fyllning:
1 sats vaniljkräm

Garnering:
ägg till pensling
1 dl florsocker
1 msk vatten

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
2. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
3. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
4. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
5. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär dem i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
6. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.

 
Men även om de blev för små och omåttligt fula så var de åtminstone förfärligt GODA!  :-)

torsdag 24 oktober 2013

Tigerdrömmar.

Drömmar är ju så spröda och goda men jag har faktiskt inte bakat just drömmar förut. Men så hittade jag det här receptet i en gammal Hemmets Journal på jobbet och de såg så härliga ut och innehöll både vanilj och choklad så jag ville testa dem.
Inte helt lätt deg att jobba med men de är väl värda all möda när du får sätta tänderna i en av dessa godingar...

ca 40 stycken

100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl rumsvarm rapsolja
4 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 msk kakao

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med elvisp. Vispa i oljan i en stråle. Blanda vetemjöl och och hjorthornssalt som du sen siktar ner i smeten. Blanda ihop till en deg.
Dela degen i två delar. Blanda kakao i den ena. Dela varje bit i två delar. Rulla ut till fingertjocka längder och sno ihop en vit och en brun längd med varandra. Skär längderna i bitar och rulla till bollar.
Det här momentet är inte det lättaste då degen helst vill falla sönder och inte alls rullas till längder, så jag fick trycka ihop mina längder och därefter skära bitar och rulla till bollar.
Lägg bollarna på bakpappersklädda plåtar, men inte för tätt. Tryck försiktigt till dem med två fingrar.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter 150 grader.
Låt kakorna kallna på plåten, annars går de lätt sönder.

lördag 19 oktober 2013

Min bästa Äppelpaj.

Mycket äppelpaj nu men det tröttnar man ju inte på  ;-)
Den här smulpajen är den jag nästan jämt när jag bakar smulpaj. Den blir jättegod med lite knäckig yta. Den passar i alla frukt/bär pajer. Och barnen älskar den!
Beroende på hur stor/liten paj du vill göra så är måtten busenkla att anpassa. Du använde lika delar av allt, till en liten paj 1 dl av torrvarorna och 100 g smör. Till en stor paj 3-4 dl av torrvarorna och 300-400 g smör. Du kan till och med göra den i långpanna om du har väldigt många gäster, bara öka måtten på samma sätt. Frukt och bär har du i valfri mängd.

Hursomhelst, jag gjorde en normalstor paj idag när min far kom på besök och då använde jag detta...

2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
200 g smör

Nyp ihop allt till en smuldeg.
Skala och skiva äpplen, jag tog 5 st till min form idag. Fördela smuldegen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter.

lördag 12 oktober 2013

Bagels.

Ja jag vet att jag är lite efter i mitt Hela Sverige bakar projekt, typ en vecka efter...
Men bättre sent än aldrig! ikväll bakade jag Bagels efter  Johan Sörbergs recept. Men eftersom det är bra krångligt (tycker jag) att väga alla ingredienser så har jag översatt dem till dl, msk och tsk till Er.

Bagels 10 st.

30 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
3½ tsk strösocker
11 dl vetemjöl

Blanda alla torra ingredienser väl. Lös upp jästen i vattnet och rör i mjölblandningen till deg som du sen knådar en stund.
Dela i 10 bitar, rulla till bollar och låt dem vila 10 min.
Gör ett hål i mitten på bollen och lägg bröden att jäsa ca 40 minuter.

Värm upp vatten i kastrull/gryta så det nästan kokar, lägg i bröden, ett och ett eller så många du får rum med bredvid varann. Sjud 1 minut på varje sida.
Ta upp med hålslev och lägg på plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam frön eller vilka frön du nu vill.
Grädda i 210 grader 15-20 minuter.
Tycker själv att de blev riktigt fina. Och himla goda!