söndag 18 augusti 2013

Pippikakor.

Skralt med recept den gångna veckan men med ett nytt jobb så har min energi inte lagts på matlagning och bakning direkt. Har helst velat köpa hämtpizza varje kväll...  ;-)
MEN idag fick jag till lite småkakor i alla fall, Pippikakor närmare bestämt. I alla kakböcker så heter de skurna chokladkakor eller nåt liknande men jag har med mej namnet Pippikakor sen barnsben och i mammas gamla receptpärmar, bland alla inklistrade urklipp hittade jag anledningen...
Så nu vet jag  :-)

ca 60 kakor (beror på hur stora du vill ha dom)

200 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Garnering:
ägg
pärlsocker

Knåda ihop till en smidig deg, dela degen i 8 delar som du rullar till jämnstora rullar. Lägg på plåt och platta till något. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.

Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Skär i sneda kakor direkt när de kommer ur ugnen.
 

4 kommentarer:

  1. Jag älskar småkakor, framför allt dessa och kolakakor. Jag har för mig att de kallas märtas chokladkakor i recept :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de heter lite olika överallt. Jag är egentligen inte nån småkaksälskare men bjuds det så visst ;-)
      Och ska jag baka själv så ska det vara lätta småkakor som dessa eller Kolakakorna, DE är to die for....

      Radera
  2. Åh, vad kul o se den bild o recept som min mamma o jag bakade efter. 😍 En vän skickade den här bilden när jag gav dem några Pippikakor. Jag har lärt mina barn det, och nu kan min dotter lära SIN dotter... Min mamma bytte dock ut socker mot florsocker, och vi gjorde så småningom bollar att platta till med en gaffel istället för längder, så vi har fått en liten personlig knorr på det hela. 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt är föra barndomsminnen och traditioner vidare ��

      Radera